Wat zou Nederland een gaaf land zijn als dictatuur

Anders schiet het niet op

Geschreven door Jeroen Coelen op 23 januari 2021 Leestijd: 4 minutes

Ik begin met iets waar je het niet mee oneens kan zijn: Iedereen is het tegenwoordig oneens met de gang van zaken in de wereld. Hun overheid doet het niet zo als het zou moeten. Overheden die vaak verkozen zijn door het volk. Om nu te zeggen dat het dus eigenlijk de schuld is van het manke volk zelf, is natuurlijk te gemakkelijk. Je gaat een kind met één been ook niet pootje haken. Nee, die verantwoordelijkheid laat ik links liggen. We gaan even wijzen naar andere landen om dan met een onfeilbaar plan te komen zodat men definitief daadkrachtig kan optreden.

Ik doe inspiratie op in Polen. Hier zien we hoe Duda een democratie geconcentreerd en efficiënt heeft gemaakt en het volk blij zegt 'doe mij nog maar zo'n termijn'. Verschrikkelijk knap. Of een parel als Hongarije. Oké, het is dan wellicht geen zuivere dictator, dat moet ik je nageven. Toch word ik behoorlijk warm van binnen als ik Orban in slowmotion het parlement zie uitschakelen zoals een Zinedine Zidane die drie verdedigers het bos in stuurt met één beweging. Maar Orban is slechts een opkomend talent, hij moet het afgeven tegen mastodonten als die van Wit-Rusland. Loekasjenko weet tenminste nog hoe het is om verkiezingen kundig naar je hand te zetten met klassiekers als fraude, marteling en afpersing. Ongekend formidabel, dat zie ik Henk Krol zelfs niet doen. Trump heeft het niet eens nodig om zelf met een idee te komen maar is uiterst creatief in zijn uitvoering. De afgelopen week begon hij met het per post stemmen (in-mail voting) te saboteren zodat hij op ondemocratische wijze aan de macht kan blijven. Schitterend. Deze grote geesten en de bevolkingshelften die ze in het zadel hebben geholpen hebben het door: Eigenlijk zitten die democratieën alleen maar in de weg.

En dat begint onze Minister President ook in te zien. Onze eigen Mark Rutte hekelde tijdens de afgelopen persconferentie dat Nederland geen dictatuur is:

"We hebben geen dictatuur waarin ik de politie op straat stuur en voor elke voordeur kan zetten. [..] We missen ook gewoon het machtsapparaat in Nederland om hier een dictatuur uit te vaardigen. We hebben te weinig politie, te weinig leger [..]"

Met de wetenschap dat punten als 'meer blauw op straat' en 'strenger straffen' vaak in het partij programma van de VVD hebben gestaan, kan je daar toch wel een bepaalde frustratie proeven. We zijn geen dictatuur, maar man wat zou Nederland een gaaf land zijn als dictatuur.

Regeren per decreet. Geen gezeik op woensdagmiddag om naar de stembus te gaan. Al die debatten van de buis, nooit meer onderbrekingen of ostentatieve scorebordjournalistiek van vunzige Klavertjes en opportunistische Marijnisjes. We zouden eindelijk de potige legermacht krijgen die Nederland verdient, we zullen na al die jaren 'wie niet horen wil moet maar voelen' kunnen uitvoeren in de straten. Voorgoed af van die inefficiënte staatsbedrijven. Iedereen een baan bij het leger of de staatscontrolecommissie, we gooien de mijnen van Limburg weer open en NPO maakt plaats voor twee kanalen. Eentje met een 4K livestream op dichte grensovergangen, en eentje met 24/7 Astro-tv om in contact te komen met de almachtige leider voor bindend advies. Alleen dan kunnen we iedere ochtend opstaan in een land waarin je een bakje Hollandse koffie drinkt, van je oranje bordje polderbrood met Zaanse pindakaas eet terwijl je je vrouw van gelijk ras aankijkt en je niet druk maakt over de politiek omdat je weet dat er een engel van een politicus over je waakt. Nederland als dictatuur is de enige weg richting het afdwingbare geluk.

Nu ga ik u iets verklappen; het grootste, best bewaarde geheim van Den Haag. We hadden er zelfs al kunnen zijn. Maar omdat er in het verleden zo nodig mensen in 'het verzet' moesten of in allerlei paarse kabinetten links beleid hebben doorgevoerd krijgen we een land wat slapper is dan een bakje Senseo-koffie. Zo gedateerd als deze referentie is, is het huidige politieke stelsel wat doordrenkt is van linkse barricades. Met hun sociale vangnetten, transparante democratische processen en eerlijke herverdeling van welvaart. Dadelijk gaan ze zover dat het individu ook nog rechten heeft. Amehoela. De weldenkende Nederlander — van het gezonde verstand — is er klaar mee en er klaar voor. U ook?

 7
 0

Lekker gelezen? Geef me een kudo! (gewoon klikken, geen login)


Lees ook: