Ik heb de visie van Mark Rutte ontrafeld

Een onopgemerkte doorbraak in het begrijpen van onze MP

Geschreven door Jeroen Coelen op 19 december 2018 Leestijd: 4 minutes

In de afgelopen maanden heb ik tot drie keer toe nieuws tot me genomen waarbij ik me afvroeg in welk land ik leefde. Ik las dat 55.000 Nederlanders in bungalows en stacaravans wonen, buiten de steden gaan verslaafde jongvolwassen uitzichtloos oerend hard op de GHB en we hebben een uit de hand gelopen racisme debat. Ik probeerde tevergeefs een rode draad te vinden in al deze gebeurtenissen. Voor een rode draad, bij wie moet je dan zijn? Mark Rutte uiteraard. Zo verloste hij mij uit mijn zoektocht tijdens het kwartiertje met de Minister President (video, vanaf 08:42). Hij liet namelijk de kreet 'de Nederlandse Droom' vallen, en vertelde hoe belangrijk hij die vond.

En toen viel het kwartje bij mij. Mark Rutte wil van Nederland de Verenigde Staten (van Amerika) maken. Dat onderstreept hij door deze (haast) libertarische leus uit de Verenigde Staten te importeren - aannemelijk zonder heffingen. Dat Mark de ironie mist dat de Verenigde Staten een van de minst sociaal economisch mobiel westerse landen (pdf) is, is niet verwonderlijk. Onlangs pleitte deze vastzittende-steenkool-130km/h-VVD'er in Katowice namelijk nog voor urgente klimaatactie.

Wat zou het toch mooi zijn als…

In dit nieuw gevonden perspectief is alles een stuk beter te begrijpen. Die vakantiehuisjes waar 55.000 Nederlanders na persoonlijke problematiek als echtscheidingen in terechtkomen moeten we zien als onze trailer parks. De nieuwe verslaafde generatie tukkers is onze eigen voorraad aan crystal meth rednecks. En dat uit de hand gelopen racismedebat, tsja, dat is nog steeds een uit de hand gelopen racismedebat.

De eerste tekenen van 8 jaar Ruttiaans beleid beginnen wij nu te zien; ik kan zowaar de stipjes verbinden. Dit verklaart ook waarom hij zo met de pet naar het klimaat heeft gegooid. Het verklaart waarom het nieuwe belastingstelsel de bovenkant van de samenleving met rust laat. En het verklaart waarom hij net als Trump een personage neerzet wat je niet snel met een vrouw associeert. Deze laatste vergelijking getuigt inderdaad niet van veel creativiteit, maar in my defense doet 'De Nederlandse Droom' dat ook niet.

Het is natuurlijk geen verrassing dat Mark zo graag Amerika wil zijn. Toen hij op Wall Street op de New York Stock Exchange rondliep waande hij zich een kind in een snoepwinkel en slaakte hij: 'We zijn in het centrum van het kapitalisme' gevolgd door de glunderende grimas die we van hem gewend zijn (kijktip).

Maar Mark Rutte zou Mark Rutte niet zijn als zijn beleid een beetje tegenvalt. Als hij dan zo graag Amerika wil zijn, hangen de cijfers er behoorlijk lullig bij. Qua gebruik zit de GHB penetratie op de helft van de crystal meth penetratie in Amerika*. In Amerika woont zo'n 6 procent in zo'n trailerpark (BBC), wij moeten het doen met een schamele 3 promille. Rondom het racismedebat is in Amerika al een dode gevallen toen iemand zijn auto tegen een menigte schoof. Hier in Nederland waren we al verontwaardigd toen iemand ongevraagd aan tafel schoof. Mark, ik denk dat we er een tandje bij moeten zetten om jouw visie werkelijkheid te maken. Daarom heb ik de vrijheid genomen wat beleidsaanpassingen te suggereren.

Ten eerste stel ik voor om de Oostvaardersplassen om te toveren tot het grootste trailer park van Europa - dit zal sowieso niet zal misstaan naast Almere. Alle dieren schieten we voorgoed af. In plaats daarvan mogen de activisten in de winter de nieuwe parkbewoners bijvoeren. Twee vliegen in één klap.

Punt twee: Investeren in jezelf vanaf de peuterspeelzaal. Iedereen die ouder is dan twee jaar mag een studielening afsluiten. Daarnaast lanceren we met je vrienden van Unilever een light variant van het zo verslavende liquide goedje, GHBaby, nu in handige flesverpakking. Als jij vanaf je tweede nog niet voor je eigen ontwikkeling hebt gekozen, dan heb je dat aan jezelf te wijten. Ten derde, om ons racismedebat nog net dat duwtje aan sentimenteel karakter mee te geven, stel ik voor om het politiegeweld te verhogen en aan het volk wapens uit te delen. Dat er een nieuwe generatie klaar staat die bereid is buitensporig geweld te gebruiken bij discussies, is van de week in Rotterdam maar weer gebleken. Mark moet dit nieuws verheugd hebben gelezen. Met oud en nieuw hadden een hoop steden het plan om zones knalvrij te maken, dat moet ik nog maar eens zien na deze aanpassingen.

Ik denk dat we met deze drie beleidspunten de kloof groter kunnen maken dan ooit tevoren. Dan kan ik eindelijk met een gerust hart ontwaken in een land waar 'De Nederlandse Droom' (niet) binnen handbereik is.

* Vergelijkend gekeken naar mensen die het ooit hebben gebruikt (Drugabuse.com, Jellinek)

 0
 0

Lekker gelezen? Geef me een kudo! (gewoon klikken, geen login)


Lees ook: