Het virus is niet het ergste

Er is nog iets gevaarlijkers.

Geschreven door Jeroen Coelen op 13 maart 2020 Leestijd: 4 minutes

De overraportage van corona in de media heeft diezelfde media niet tegengehouden minder te rapporteren. Ook al riep hier en daar een ziel dat de media-aandacht overdreven sensationeel was. Ik vroeg me af of het verstandig was wanneer ik hier aan bij zou dragen door me er aan te wagen. De kans dat je trivialiteiten op de toch al te grote journalistieke mestbal werpt is aanwezig. Toch heeft het mij blijkbaar ook niet tegengehouden. Want:

Wat was er niet meer bij de Albert Heijn? Eigenlijk was bijna alles er nog: het verse brood, de verse groente, het vers vlees, de chips, de thee, de koffie. Het zag er vrij normaal uit op twee afwezigen na: Afbakbroodjes en blikvoer. Paniek omgezet in conserven. Ik beeld me een Nederlands stel in, aan tafel met een gaslamp. Ze kauwen traag op die te kleine witte pistolletjes gevuld met een drab van mais en bonen. Verdrietig maar vol plichtsbesef vullen ze hun buikjes met prut. Want dat is Nederland: Ten tijden van crisis maakt het niet uit wat er gegeten wordt, zie zo ook de bloembollen. Maar om nu al in de smakeloosheid te vervallen van de hongerwinter, het lijkt me wat extreem. Als je dan dadelijk twee weken thuis moet zitten: eet dan lekker!

Zo ging ik naar de Turk om wat Turks brood en feta dips te halen. Bij de kassa vertelde een vrouw me dat een andere Albert Heijn ‘gekkenhuis' was. Het WC-papier was namelijk op. Dus iedereen is uitzonderlijk veel eten aan het inslaan en wc-papier. Gaan ze uit verveling zo veel eten dat ze meer wc-papier dan normaal gaan gebruiken? Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Misschien sluiten ze zichzelf wel echt twee weken op. Dat beeld leek me heerlijk: een net wat rustiger Amsterdam.

Maar het leek ook enigszins ernstig. Ik begon me zorgen te maken. Niet om het virus, maar om de debiele massa. Hiervan werd ik pas echt nerveus. Dadelijk heb ik geen eten omdat de Tanja's en Marcels genoeg inslaan voor een maand. Volksstammen veranderen in preppers. Ik heb in de Albert Heijn door deze nervositeit ook maar twee diepvriespizza’s gekocht. Dat zijn mijn jodiumpillen voor de kernramp die gaat komen. Ik verzekerde mezelf dat dit de maximale hoeveelheid voedsel was die ik kon inslaan zonder dat ik op zo’n gekkie begon te lijken. Zo’n gekkie dat begint te graaien zodat hij of zij in ieder geval genoeg heeft. Ik ben bang dat we nog een hoop menselijke lelijkheid gaan zien.

Gisteren zo ook in het debat over corona, wat volgens de kranten voornamelijk ging over of de scholen wel of niet dicht moesten. Hayke Veldman van de VVD leek bijzonder op een typetje van Herman Koch (zie foto) in zijn blauw-oranje VVD-tenue. Veldman zei wanneer ziekenhuizen meer zouden moeten werken, extra beschermingsmaatregelen zouden moeten nemen, extra plekken op de intensive care nodig waren, dat geregeld moest worden. Maarten Hijink (SP) vroeg of de VVD met hun kabinet bereid was extra geld hiervoor te garanderen, waar het kabinet eerder al tegen had gestemd. Hierop zei Veldman: “Ik kan me niet voorstellen, en ik denk dat de heer Hijink dat ook zo ziet, dat er nu in het ziekenhuis mensen rondlopen die als eerste prioriteit hebben de vraag ‘Kan ik dit wel betalen?’”

Hayke Veldman (links) en Herman Koch. Het filmpje staat helaas niet op YouTube, maar de tekst is hier te vinden

Het is knap dat iemand van deze partij dit zegt. Hij durft dit zonder ironie te beweren en dat is heel bijzonder. Er zijn niet veel mensen die in een partij zitten die jaren lang de zorg uitgekleed hebben waardoor ieder dubbeltje op z’n kant moet gelegd worden. Hij legt op een keurige, ordentelijke manier het verwijt neer bij die medewerkers in ziekenhuizen. Die zouden zich te veel bezighouden met geld, als ze zich dat zouden afvragen. Dat riekt naar een man van een klif duwen, waarna je tegen diens weduwe zegt: 'Je gaat toch niet over je overleden man klagen he!?'

Hierna speelde hij de standaard VVD-troefkaart als het over pijnlijke geldkwesties gaat: het gooien op de moraal van de hardwerkende mens. “Volgensmij hebben wij prima en fantastische mensen rondlopen in de zorg [..]” waarna hij ook een veer in kont van de ziekenhuisbestuurders prakte. Ik ben bang dat we nog een hoop menselijke lelijkheid gaan zien.

 17
 0

Lekker gelezen? Geef me een kudo! (gewoon klikken, geen login)


Lees ook: