De bucketlist van 22-jarige Jeroen

Deze vond ik in mijn archief...

Geschreven door Jeroen Coelen op 21 april 2020 Leestijd: 5 minutes

Ik ben 22, het jaar is 2014. Het begon zomer te worden. Anne was mijn vriendinnetje nog. Vriendin is een groot woord, het was zo’n relatie die expliciet impliciet bleef. We dachten dat dat het minder serieus maakte. Eigenlijk haar idee, ik begreep het nog niet zo goed. Ik drink een cocktail met haar in een Ninja Turtles opblaasbadje in de tuin van mijn studentenhuis.

Anne had extreem hoge doelen. Ze was vrij trots op hoe ambitieus ze was. Ze kwam uit een gezin met behoorlijk wat geld. Ik kreeg het idee dat ze op een bepaalde manier daar op eigen merites aan mee wilde doen. Bewijsdrang, welke (ambitieuze) mens lijdt daar niet aan? Ik daarentegen zoop te veel, ik woog te veel, maar ik vond mezelf desondanks best wat: ik was student en zat bij een dispuut.

Ik was absoluut niet zelfbewust bezig. Veel inhoudelijke voortgang zat er niet in mijn leven in die periode. Het ging om meiden versieren, wat niet altijd lukte waardoor ik ging zuipen en blaten. Daarnaast natuurlijk de studiepunten binnen lepelen, zo'n cliche ben ik dan ook wel weer. Boeken kwamen slechts sporadisch voor, met name de verplichte nummers voor de studie die er zo weinig waren. Toch hield me dat niet tegen om mezelf best slim te vinden. Op een moment merkte Anne dat ik een er een potje van maakte. Het was niet dat ik mijn studie verneukte, maar mijn doelen lagen alleen binnen het dispuut en de studentenvereniging. Ik was hoog doelloos voor de rest van mijn leven en de rest van mijn leven stond aan de poort te rammelen.

Anne zag dit gebeuren. Ze daagde me uit om twee dingen te doen. Ga eens vijf minuten stil zitten met jezelf in een kamer. Ik zat zelden stil, ik metselde mijn agenda volledig dicht, de gaten vulde ik met alcohol. Ik besloot het te doen toen ik vrij brak was. Gordijnen dicht, midden in mijn kamer op een stoel. Onprettig gevoel. Ik had blijkbaar een hoop dingen in mijn hoofd genegeerd. Dingen van vroeger, dingen van nu. Een kwartje versnelde met 9,81 meter per seconde kwadraat naar de grond. Het is waarschijnlijk niet zo causaal aan elkaar gelinkt, toch leek hier iets te veranderen.

Het tweede wat ze aanraadde was het maken van een bucketlist met levensdoelen. Het idee was 100 dingen te verzinnen, ik kwam de eerste keer niet verder dan 11: Ik wist eigenlijk totaal niet wat ik wilde. In een jaar had ik 34 doelen. Ik ben deze lijst eigenlijk zeker 6 jaar vergeten, vandaag dacht ik hier ineens aan.

Een tijdcapsule van de 22-jarige ik. Van de 34 heb ik er 6 kunnen afvinken. Ik wilde in een hoofdstad wonen, woon in Amsterdam; Herkend worden op straat (het was in een winkel, maar dat telt ook); Een jacuzzi in huis, hij was opblaasbaar doch chill. Ik heb een sprinkhaan gegeten. En ik wilde nog eens verliefd worden, ik was bang dat ik dat niet meer kon. Mijn lichaam lijkt gelukkig nog in staat om dat chemische aan te maken waarvan je denkt en voelt: “oeh wat een meid is het toch!” Dat maakt 18%.

Het merendeel (82%) is dus niet gelukt. Ik kijk eens door de lijst. Op plek 6 stond een trio, kom op Jeroen, dat is wel 22-jarige bravour pur sang. Niet afgestreept, mocht u zich het afvragen. Wel nog geïnteresseerd, mocht u zich het afvragen. Vele anderen gingen om reisideetjes. Bij gebrek aan invulling van mijn leven dacht ik maar aan reizen. Daarmee poogde ik het dichtst in de buurt te komen van wezenlijke tijdsverdoening. Op Tinder zie ik dit wel eens voorbij komen. Die swipe ik naar links. Van de 34 zijn er nog drie waar ik enige motivatie voel om het te doen. 100 doelen lijkt me sowieso te veel. Slechts één doel, dat is pas moeilijk.

 1. Bungee jumpen - Mwa
 2. Parachute springen - Als het moet
 3. Noorderlicht checken - Kan
 4. England, wales en schotland zien ← Dit lijkt me nog wel wat
 5. Gloucestershire cheese rolling meedoen - Ik ben meer waarde aan mijn botten gaan hechten
 6. Een threesome ← Tsja.
 7. Spreken op een TED-achtig event ← Prima, al mag het bets wat anders zijn dan TED
 8. Herkend worden op straat - Dit is gelukt, nouja, in een winkel, hoezee, ik ben nogsteeds onzeker. Ze herkende me ook van een slecht optreden, dus wat levert dat nu op.
 9. Mt. Hua Suan wandelpad lopen en eten at the top - Via 9gag gezien ooit, China kom je toch niet in.
 10. Het weer presenteren - 'Pechtold die het verkeer doet op de radio'-achtige aspiraties, mwa.
 11. Sinterklaas spelen op een random school - Neen.
 12. Beschoten worden terwijl je een kogelvrij vest draagt - Waarom is dit leuk?
 13. Mijn eerste appartement inrichten met neppe kunst uit China (Rothko, lichtenstein) - Mijn moeder heeft inmiddels een Rothko voor me nagemaakt, die hangt in mijn woonkamer :)
 14. Sprinkhaan eten - Smaakt naar kip
 15. In een hoofdstad wonen - Amsterdam, maar of dat nu evenveel toevoegt als men beweert?
 16. In een buitenlandse metropool wonen - Sta ik nog voor open
 17. Festivalcaravan en dan gaan een maand lang - Ik heb ooit een overdosis aan festivals gehad, dit hoeft niet nog een keer.
 18. USA USA scanderen in een Amerikaanse bar zodat iedereen mee doet - Ik heb wel ooit Trumps' 'Four more years' laten scanderen, maar dat was in Nederland.
 19. Over water snowboarden
 20. http://www.social-pool.com/ bezoeken - Project is discontinued las ik.
 21. Iemand op een hele creatieve manier ten huwelijk vragen - Ik weet niet of trouwen bij mijn levensdoelen hoort.
 22. Met een pastor praten/biechten - Kan, hoeft niet.
 23. Vliegtuigjes uit emmer omgooien van hoog gebouw (link naar filmpje))
 24. Alle knopjes van een volle lift induwen bij een corporate en dan eruit stappen - Ze verdienen het daar wel
 25. Blob springen
 26. In een delorean rijden
 27. Nog een keer verliefd worden - Dit kan ik volgensmij nog
 28. Light pollution loze plek in Europe uitzoeken, heenrijden en daar onder de sterrenhemel de nacht doorbrengen.
 29. Sand boarden in een woestijn
 30. Bagpipe saving grace op mijn begrafenis - Die kan ik nooit afvinken
 31. Paternoster rijden (gekke lift) - Deze liften bestaan amper
 32. Roadtrip door alle states van de USA - Ik ga liever naar een ander derde wereld land
 33. Jacuzzi in huis om te chillen - Opblaasbaar, maar hij telde als jacuzzi.
 34. Fuck on a pooltable - Ik was redelijk op zoek naar stoerdoenerij

Ik was toen ik 22 was blijkbaar een seksbeluste, materialistische travel influencer.

 14
 0

Lekker gelezen? Geef me een kudo! (gewoon klikken, geen login)


Lees ook: